Σκέψεις για τον Δημοκρατικό Διάλογο

Σύντροφε,

Διαφωνώ με την απόφασή σου να σιωπήσεις, η Δημοκρατία και ο διάλογος είναι πεδία στα οποία υπάρχουν διαφωνίες και αν θέλεις την άποψη μου ενίοτε είναι και αναπόφευκτες. Η ένταση είναι χαρακτηριστικό του πάθους που θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει ως το βαθμό που δεν στηρίζεται στη ακρισία την αγένεια και την αδικία. Σε προσκαλώ να αναθεωρήσεις την απόφασή σου.

Η Δημοκρατία είναι το προϊόν των ελεύθερων διαφωνιών μας και τελικά της αποσαφήνισης των θέσεων μας προς την Δημοκρατική συνισταμένη. Αυτός είναι ο λόγος του διαλόγου να καταλήξουμε παρά τις διαφωνίες μας σε μια κοινή θέση που θα μας εκφράζει κατά ένα ποσοστό μοναχά.

Υπάρχει όμως και ένα όριο μέχρις το οποίο οι συνομιλητές μας μπορούν να υποχωρήσουν στις δικές τους θέσεις για να προσέλθουν στη δική μας, και αυτό είναι το όριο της κατ’ αρχήν και καταρχάς συμφωνίας μας. Γι αυτό είναι σημαντικό να προσερχόμαστε στο διάλογο μετά από εντατική προεργασία με τον εαυτό μας και τις θέσεις που φανταζόμαστε ως κοινές καθώς και με ένα αίσθημα ευπροσηγορίας.

 

1 thought on “Σκέψεις για τον Δημοκρατικό Διάλογο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s