Αρκούσε πάντα μόνο μια στιγμή για να γκρεμίζεται

Μέχρι τα σκοτεινά της Σκύλας κριτικής και της Χάρυβδης ταυτότητας λημέρια να περάσει τρωγόταν καθημερινά με τον εαυτό, νοητά βάζοντας τον ώμο απέναντι στους άλλους. Όταν το πλοίο με τα μαύρα πάντα πανιά τον κάβο πέρασε, η ψυχή του για κάποιες δεκαετίες τον άφησε αναίσθητο τυφλό και δίχως λογισμό και τότε χιλιάδες φωνές πλημμύρισαν το κενό, χιλιάδες φωνές, αρίθμητες, που καθημερινά τον ξέσχιζαν και τον τραβούσαν, άλλοτε στο δρόμο καθώς λένε της αρετής κι άλλοτε στο δρόμο της κακίας, μολονότι αλλάζαν κάθε μέρα όνομα στους δρόμους κείνη την εποχή.

Χτυπιόταν πότε για τη μοίρα και πότε για τ’ αγαθά που ταν σκληρά μαζί του, δέρνονταν χωρίς ποτέ στο νου να βάζει πως το, σε κείνον που συνέβαινε, είχε ολοένα συμβεί σ’όλους που φάρα του ονομάζαν, από το μεγάλο βάθος που έφτανε η ύπαρξη του ανθρώπου και πως πάντα φωνές μυριάδες ακατάληπτες ήταν δεμένες με τη ζήση και που την διάκριση τους δεν έκαμαν γιατί η ζωή μικρή και το κεφάλαιο τους πενιχρό και ολιγότερο.

Η φόρμα κατοικούσε από το σύντομο καιρό της ερμηνείας όλα τα όντα και όλα τα στερεά μετακόμιζε κάποτε και σε υγρά και αέρια. Κατοικούσε στην Ποίηση και την Λογοτεχνία και σε κάθε πνευματική δραστηριότητα καθώς μπορούμε να πούμε είναι ιδιότητα της ταξινομικής αναγκαιότητας της διάνοιας, μέρος της δομής και της ουσίας της.

Εκείνος με τα χρόνια και τα βάσανα πολλά, είχε μάθει για την αδήριτη του κόσμου σύνταξη που δεν άλλαζε, παρά μπορούσε μοναχά να ξεγελαστεί στο προσωπικό. Είχε με τον καιρό και τη σκουριά του χρόνου ειρήνη κάνει με όσα μπόρεσε και όσα ποτέ θα έφτιανε, και με της γυναίκας τη σοφία και τις πολλές επιθυμίες και του έρωτά της την ανάγκη.

Και κείνο που ακούγονταν εκείνο το καιρό πάνω απ’όλα όπως μιλούσε στον νου και την καρδιά ήταν ο κρυμμένος κανόνας της ευαισθησίας στα κείμενα, η αναζήτηση μιας ποιητικής του πραγματικού που φαντάζονταν να είναι απολύτως αναγκαία από τη ζωή. Κι ενώ ελεύθερος ένιωθε από τη θλίψη του αινίγματος και ειρηνεμένος με τον μόχθο της ανάγνωσης, αρκούσε πάντα μόνο μια στιγμή για να γκρεμίζεται.

10603272_10152768251042348_7040701443679928106_n

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s